Web Analytics Made Easy - Statcounter

زیباترین هنرهای جهان به شکلی ساده و از مواد شاید هم دور ریختنی خلق شده‌اند؛ موادی که شاید عمری به بلندای ۱۵۰ سال گل خاتم داشته باشند. ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۰۶:۲۷ استانها چهارمحال و بختیاری نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، خاتم‌کاری از هنرهای ایرانی است که سابقه و پیشینه‌ای کهن دارد. برخی آن را به ابراهیم نبی منسوب دانسته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گویا هنر خاتم‌کاری به شیوه امروزی قبل از صفویه و در زمان ایلخانان مغول و ایجاد رابطه مستقیم بین ایران و چین از کشور چین به ایران آمده است ولی در خود ایران هم پیش از ظهور اسلام، خاتم به گونه‌ای رواج داشته است. مواد اصلی گل خاتم از استخوان، چوب و مفتول‌های فلزی است. البته در ایتالیا نوع خاصی از این هنر به صورت قطعات استخوان، عاج و چوب‌هایی که گاه رنگ می‌شده و گاه بی رنگ به کار می‌رفته و بر روی هم طرحی تشکیل می‌داده است، که قدمت آن به سده هشتم هجری قمری می‌رسد. 

معجزه هنر، نشستن آن بر دستان همه آدمیان است. حالا بعد از گذشت آن سال‌ها اکنون گل خاتم‌ روستای شیخ شبان شهرتی ملی و جهانی یافته و بیش از 400 نفر در روستای شیخ‌شبان استان چهارمحال و بختیاری در رشته خاتم‌کاری فعال هستند که سالانه بیش از 300 هزار گل یا قامه خاتم در استان تولید و روانه بازار می‌شود. گفته می‌شود ارزش افزوده محصول خاتم 300 درصد است و مواد اولیه این محصول شامل چوب، استخوان، سیم مسی و مفتول است.

روستای سادات‌نشین شیخ شبان که به روستای ایثار هم مشهور است. در جنگ تحمیلی بیش از 90 شهید تقدیم کرده است. امروز از آن دسته روستاهایی است که در هنر خاتم‌کاری شهرت ملی و جهانی دارد.

وارد روستا که می‌شویم معابر روستا خلوت است گویی همه در پشت دیوار خانه‌ها گل خاتم به ناز می‌بافند. میدان روستا را دور می‌زنیم. به تنها کارگاه تولید مواد اولیه گل خاتم در روستا رسیدیم. بوی استخوان پخته می‌آید. سید جواد احمدی، صاحب تنها مجتمع تولید مواد اولیه خاتم در روستای شیخ شبان می‌گوید: استخوان‌ها به صورت عمده خریداری می‌شود و در یک محفظه جوشانده می‌شوند که چربی و خون‌شان جدا شود. بعد از اینکه سفید شدند در یک دستگاه دیگر ریش ریش می‌شوند. چوب‌ها با دستگاه‌های دیگر ریش ریش و با جوهر رنگ می‌شوند.

دستان سید جواد پینه‌بسته است اما هنوز هم سر پا ایستاده و گل خاتم می‌بافد. در کارگاه خاتم‌کاری پای خاطرات و صحبت‌هایش نشستیم.

سید جواد احمدی در معرفی خود می‌گوید: 61 سال دارم و ساکن روستای شیخ شبان هستم. در ابتدا کشاورز بودم که سال 56 از روستا به اصفهان مهاجرت کردم. دنبال کار بودم گفتم سراغ کاری بروم که حرفه‌ای یاد بگیرم و برای خودم مستقل کار کنم در بازار اصفهان به خاتم‌کاری علاقه‌مند شدم. با استاد قربان حسن حیدری که از روستای خودمان بود آشنا شدم. ایشان در اصفهان کارگاه داشتند و آموزش هم می‌دادند، پس از یادگیری تا چهار سال هم در اصفهان زندگی و کار می‌کردم که بعد از انقلاب پس از بیانات امام خمینی(ره) که فرمودند «هر کس هر حرفه‌ای دارد به زادگاه خودش بازگردد و در آنجا آموزش دهد» به روستا آمدم که تاکنون بیش از 300 نفر برای یادگیری آمدند که الان نزدیک به 60 نفر به صورت حرفه‌ای کار می‌کنند که نتیجه آن راه‌اندازی 20 کارگاه در روستا است و بقیه نیز در خانه کار می‌کنند.

خاتم مثل بافتن قالی است چوب و استخوان و مفتول را کنار هم می‌گذاری و چسب می‌زنی و می‌بافی یکی 3 ماه یکی هم 3 سال می‌بافد بعد هم پرس می‌کنیم و برش می‌زنیم.

دلیل معروفیت خاتم شیخ شبان ضمانت 150 سال آن است. گل خاتم در اینجا با چسب چوب ساخته می‌شود در صورتیکه امروز با چسب فوری انجام می‌دهند که همین مسئله از عمر گل خاتم کم می‌کند. همچنین روکش زدن با پلی استر که سیلر دارد باعث می‌شود بعد از مدتی خاتم کدر شود و به مرور زمان کم رنگ هم بشود ولی ما بدون سیلر کار می‌کنیم. قیمت خاتم بالاتر می‌شود ولی شفاف‌تر می‌ماند.

وی با اشاره به وضعیت بازار افزود: کسانی که در گذشته آموزش دیده‌اند، وضعیت بازار کار برایشان بهتر بود اما امروزه وضعیت بازار چندان تعریفی ندارد به همین علت جوانان چندان تمایلی ندارند.

در گذشته بازار کار خیلی خوب بود. خریداران با هم رقابت می‌کردند زودتر می‌آمدند تا خوشان بتوانند همه کارها را بخرند. نزدیک عید شبانه می‌آمدند تا همه اجناس تولید شده را بخرند. سفارش کار جدید هم می‌دادند. در گذشته چک یک ماهه می‌دادند اما امروزه چک یک ساله می‌دهند به همین علت جوانان تمایل کمتری دارند.

احمدی با اشاره به نبود مرجع برای تعیین قیمت گل خاتم گفت: تعاونی تشکیل داده شد که من وسایل کارگاه را رایگان از بنیاد علوی گرفتم که نزدیک به 350 میلیون بود که از سود کارگاه 15 درصد هزینه برای خود کارگاه می‌شود. اما برای قیمت خاتم نتوانستیم کاری انجام دهیم. به عنوان مثال یک قاب را از ما 15 هزار تومان می‌خرند ولی در بازار اصفهان 60 هزار تومان می‌فروشند. البته من همه کارهایم را در استان خودمان می‌فروشم که در اینجا هم معمولا بیشتر از قیمت واقعی می‌فروشند ولی از اصفهان هم سفارش می‌گیرم که بیشتر برای صادرات است.

وی با اشاره به مشارکت در ساخت بناهای مشهور و ضریح امامزادگان بیان کرد: خاتم‌کاری تعداد زیادی از ضریح امامزادگان از جمله امامزاده جعفر دامغان و امامزاده کاشان را انجام داده‌ام.

تاکنون 60 لوح تقدیر گرفته‌ام که از جمله مدال برنز کارآفرین برتر از رئیس جمهور است.درهم تنیده شدن تارهایی از جنس چوب و استخوان ورقه‌های مسی، طلایی و رنگی هنری را خلق کرده که هویت سرزمینمان را در هر جای دنیا نشان می‌دهد.

انتهای پیام/ش

R41350/P1361/S6,54/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۶۴۲۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تامین آب آشامیدنی روستای کهن دژ

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان چهارمحال وبختیاری ، مهندس محمد کریمی گفت دولت سیزدهم مصمم است با تمام توان برای رفع محرومیت‌ و آبادانی روستاها ۱۰۰۰۰ (ده هزار) روستا در کشور را در قالب جهاد آبرسانی تامین آب نماید.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای آبرسانی به این روستا گفت: بهسازی و محوطه سازی یک دهنه چشمه ، نصب اتاقک برق ، حفر و تجهیز چاهک پمپاژ همچنین نصب و راه اندازی سیستم گندزدایی آب شرب از جمله کارهایی است که در محل آبگیر انجام شده است.

وی از اقدامات دیگر در جهت بهره‌مندی مردم کهن دژ از نعمت آب شرب سالم و بهداشتی و پایدار را اجرای چهار کیلومتر شبکه آبرسانی در روستا ، اجرای ۱۲۵۰ متر خط انتقال آب از چشمه به مخزن، نصب و مدفون سازی یک عدد مخزن ذخیره آب به حجم ۵۰ مترمکعب از جنس پلی اتیلن ، خرید انشعاب و اجرای شبکه برق سه فاز ، نصب ۳۵ فقره انشعاب با تجهیزات کامل نظیر کنتور آب و...

مدیرعامل شرکت آبفا استان گفت:این پروژه آبرسانی با مشارکت قرارگاه محرومیت زدایی ارتش جمهوری اسلامی و با هدف تامین آب شرب اهالی این روستا اجرا شده است.

کریمی اعتبار هزینه شده برای این طرح آبرسانی روستایی را پنجاه میلیارد ریال معادل پنج میلیارد تومان اعلام کرد.

قابل ذکر است، روستای کهن دژ از توابع بخش ناغان شهرستان کیار در حدود یکصد کیلومتری شهرکرد مرکز چهارمحال و بختیاری قرار دارد.

گفتنی است، در این آیین بهره برداری آقای حیدری استاندار چهارمحال و بختیاری ، سرهنگ رحمانی فرمانده قرارگاه محرومیت زدایی ارتش ، حاج آقا زمانی نماینده ولی فقیه در شهرستان ، ذیلایی فرماندار ‌کیار و دیگر مسئولین استانی و محلی و مردم مهمان نواز کهن دژ حضور داشتند.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900035

دیگر خبرها

  • کارگاه آموزشی وسایل نقلیه کشاورزی ویژه رانندگان و کشاورزان فریدنی
  • این لک لک ها اهالی را مجبور به خانه سازی می کنند
  • از اشتغالزایی تا صادرات در روستای چهلخانه
  • ۱۶۰ میلیون نفر سالانه قربانی بیماری‌های ناشی از کار می‌شوند | راهکارهای ارتقاء فرهنگ ایمنی در محل کار
  • جاده پُر دست انداز یکی از روستا‌های فومن
  • هشدار استاندار قم نسبت به کم کاری برخی از مدیران
  • تامین آب آشامیدنی روستای کهن دژ
  • آب آشامیدنی روستای کهن دژ در شهرستان کیار تامین شد
  • جنگ جهانی نفت؛ بایدن در تنگنای تحریم‌ها، قیمت‌ها و انتخابات
  • ۳۲۰۰مترمربع از معابر روستای ابیانه سنگ‌فرش شد